Kasse

fugleihaven.dk

DEN FUGLEVENLIGE HAVE

Have

Det er fantastisk dejligt at kunne sidde i sin egen have og nyde fuglene...

... om foråret, når det store fuglekor brager løs og de har travlt med at finde en mage og et sted at bygge rede.

... om sommeren, hvor man kan følge deres ihærdige arbejde med at opfostre ungerne.

... om efteråret, hvor det er muligt at se mange arter af fugle i sin have, når de raster på deres vej sydpå.

... om vinteren, hvor man kan tiltrække mange fugle ved at fodre og sørge for adgang til vand.

Der er masser af gode oplevelser året rundt.


Der er flere ting man kan gøre, så ens have bliver mere fuglevenlig og man får et rigt og varieret fugleliv. Kort sagt handler det om at tilbyde gode redemuligheder, et stort fødeudvalg, adgang til vand samt at undgå overgødskning og kemi i sin have. Sidstnævnte for at tiltrække insekter, der jo udgør en stor del af fuglenes føde. Fuglene foretrækker en have, hvor de kan leve så uforstyrret som muligt.Indretning af haven:

Der skal være en god variation af planter og gerne et stort antal af de arter, der naturligt hører til i Danmark. De tiltrækker nemlig ofte mange insekter. Nøddebuske, bærbuske samt frugttræer er populære hos fuglene. Det er sjovt at se en solsort, der plukker ribs.

Stedsegrønne planter er også populære. Her har fuglene et sted, hvor de kan gemme sig, især om vinteren. Samme funktion har tætte buskadser og tornede planter som f.eks.tjørn. De er tilmed perfekte at bygge rede i, da fuglenes fjender her har svært ved at komme ind til reden.

Nogle fugle, som stæren, bygger rede i naturlige huller i træerne. Da det ikke er særlig almindeligt, at folk bevarer store, gamle træer med huller i deres have, kan man i stedet sætte redekasser op til disse hulrugende fugle.

Hvis man kan få sig selv til det, må man meget gerne lade et hjørne af haven stå uplejet hen, gerne med lidt kvas og grene. Det sætter bl.a. gærdesmutten stor pris på.


Fuglene takker ved at give mange gode oplevelser og derudover hjælper de med at fange og spise forskellige skadedyr, der også lever i haven, såsom bladlus.DOF

Dofbasen

Netfugl

Fuglestemmer

Træningsquiz

Skaden