Kasse

fugleihaven.dk

Naturen lige nu...

Mar-Apr 2018: For 3 dage siden var der hård frost og snefygning i dag sad stæren i toppen af den høje birk og sang. Solsorten hørte vi synge både i går og i forgårs aftes. Det ER ved at blive forår !! Det gælder for alle fuglene om at komme først til de "gode" ynglepladser, så risikerer de hellere at komme lidt for tidligt med fare for sne og frost. De sidste par dage er der registreret en hel del Skovsnepper rundt i hele landet. På denne årstid kan de træffes de sjoveste steder, såsom i villahaver, parker og sågar midt inde i byen. Vi var så heldige at se mindst 6 af dem i weekenden på Lolland. Se billeder hér. Sanglærkerne kan nu høres trække nordpå, specielt på en stille solrig dag. Endnu en lille forårsbebuder er ankommet midt i sneen, nemlig munken, som er set på en del foderbrædt'er rundt omkring i landet.




Jan-Feb 2018: Det er stadig fodringstid i haven, føden er knap, og metereologerne truer stadig med frost. Husk ! - når du først er startet med fodringen, at blive ved indtil foråret melder sin ankomst. Der er stadig mange gråsiskener i landskabet og haverne. For nogle dage siden var vi så heldige at finde en af de sjældne Hvidsiskener i en lille flok Store Gråsiskener i vores Lærketræ i baghaven. Den var så fin med alle de karakteristiske kendetegn der gør een sikker på bestemmelsen af fuglen. Se vores beskrivelse af fuglen hér på Dofbasen. Der er rigtig mange Sjaggere i øjeblikket og de går gerne på gamle æbler som bare skæres over og smides på jorden, helst i læ for sne og regn.




Nov-Dec 2017: Vintertid er fodringstid i haven, specielt nu, hvor metereologerne truer med frost og en lang og kold vinter. Husk ! - når du først er startet med fodringen, at blive ved indtil foråret melder sin ankomst. Netop i disse dage strømmer der flokke af nordlige gråsiskener ind over danmark. Hvis du er heldig besøger de måske også din have. De ynder at spise fra El og Birk. Hvis du får besøg af en sådan flok i din have, så kig meget godt efter. Der kan være den sjældne Hvidsisken imellem. Den kan være svær at skelne fra gråsisken, men gode kendetegn er: Hvid overgump, lillebitte næb, som ikke er længere end det er højt. Den er generelt lysere end gråsisken og med et lille "kineser" øje. Se evt komplet beskrivelse hér: Hér




JANUAR 2017: Vintertid er fodringstid i haven. Når frosten er hård som i disse dage, har mange af fuglene det hårdt. Hvis du vil hjælpe de trængte småfugle, så server en god frøblanding og også gerne noget fedt i form af mejsekugler eller andet fedtholdigt egnet foder. Sørg for at fodringspladsen kan gøres ordentligt rent med kogende vand så den ikke bliver en smittekilde til sygdomme. Husk også, at bor du i et område hvor der iøvrigt ikke fodres, er det vigtigt du bliver ved med at fodre indtil fuglene selv kan finde rigeligt med foder igen.




SOMMER 2016: Sommeren er over os. Mursejlerne skriger fra himlen hvor de fanger højtflyvende insekter. Mejseafkommet er lige kommet ud af kasserne og deres tiggen efter mad kan høres fra ligusterhækken. Forældrene knokler med at fange insekter nok til deres forslugne unger. Gærdesangeren må også have fået børnene på vingerne, for den skælder ud hele dagen fra forskellige steder i haven. Stærene er allerede væk fra kassen og haven. Vi hører stadig jernspurven en gang imellem, når den sidder i toppen af et træ eller en busk og synger sin enkle sang. Der er begyndt at komme gråspurve i haven igen - måske fordi vi har sat en 3 værelses kasse op på gavlen. Det kan være de pønser på, at bo dér til næste år. Man kan da håbe.




FORÅR 2016:  Allerede i midten af februar kan man på stille solrige dage høre de første sanglærker, der nu er på vej nordpå. Lytter man godt efter, kan man høre deres kald fra himlen. Engang imellem kan man endog høre dem synge, mens de trækker nordpå. Mange af havens fugle begynder også så småt at synge i februar. Solsortene starter som regel med lidt subsang, som er en lavere og mere stille version af deres rigtige sang. Den synges som regel fra dybet af en stor busk og ikke fra tagryggen.




MAJ 2015:  Mange af vore trækfugle er nu ankommet og er godt i gang med at yngle. Grågæssene har allerede store unger. Vi mangler dog stadig nogle få arter, som vil komme så snart varmen slår rigtig igennem som f.eks nattergal, gulbug og mursejler. Blandt rovfuglene er hvepsevågerne, som de sidste, netop begyndt at ankomme. Et stort antal bramgæs er ved at forlade Danmark for at drage op til deres ynglepladser højt mod nord. Nogle af dem er dog begyndt at yngle på Saltholm. Som nævnt venter vi lige nu på nattergalen, som snart vil sidde i fugtige krat og moser og synge, men kun indtil Sct. Hans. Normalt synger den om natten, men i starten kan man være heldig at høre den om morgenen eller endda midt på dagen.




Traner

APRIL:  Foråret er i fuld gang og det er fuglene også. Lærkerne synger, grågæssene har allerede fået unger, stærene har fundet sig en redekasse og solsortene's skønne sang lyder nu hver dag.

De fleste traner er trukket nordpå og mange har været forbi Hornborgasjön i Sverige, hvor de var samlet til tranedans, inden de forsvandt ud i den nordiske natur. Den 4. april var der samlet 19600 traner på denne lokalitet. Hvis man aldrig har oplevet denne opvisning, skal man unde sig selv en tur derop til næste forår. Det er et fantastisk syn.


Se fotos fra Hornborgasjön her

DOF

Dofbasen

Netfugl

Fuglestemmer

Træningsquiz

Skaden